Constructief advies en engineering
Schoenenkwartier feestelijk geopend

Na een grondige verbouwing van enkele jaren is op 22 juni het Schoenenkwartier in Waalwijk feestelijk geopend. Dit complex biedt na de transformatie onderdak aan Maaklabs, een Kenniscentrum en het nationale museum voor schoenen. Niet alleen de collectie schoenen en ambachtelijke werktuigen zijn een bezoekje waard. Het bestaande pand heeft een indrukwekkende metamorfose gekregen. Samen met het Amsterdamse architectenbureau Civic heeft Archimedes met behulp van een aantal slimme ingrepen het bestaande casco blootgelegd en een spannende nieuwe look gegeven. Daarnaast is de oorpronkelijke binnentuin overdekt en omgebouwd tot een centraal atrium met een hoge transparante facade gericht op de monumentale omgeving.

Oud

Het in 1931 door architect Kropholler ontworpen gemeentehuis en rijksmonument is in de jaren '80 uitgebreid met een kantorencomplex met een betonnen skelet. Kenmerkend voor het nieuwe gebouw zijn de grote cirkelvormige zaagsnedes die dwars door deze betonnen hoofddraagconstructie zijn gezaagd. De samenhang en stabiliteit is in de nieuwe situatie onder anderen geborgd middels een zorgvuldig en subtiel geplaatste achterconstructie. 

Het museum beheert een collectie van 12.000 hedendaagse en historische (design)schoenen uit binnen- en buitenland. Daarnaast is een groot aantal machines en gereedschappen voor schoenfabricage tentoongesteld, evenals een cultuurhistorische collectie over de leergeschiedenis van de regio. Tot slot is het museumgebouw een plek voor onderzoek, onderwijs, ondernemerschap en innovatie op het gebied van schoenontwerp. Zie voor meer informatie het Schoenenkwartier bij Sport en Recreatie.