Constructief advies en engineering

Schoenenkwartier Waalwijk

Het door architect Kropholler ontworpen rijksmonument en voormalige gemeentehuis van Waalwijk is in 2022 getransformeerd tot Schoenenkwartier. Dit grondig gerenoveerde en uitgebreide complex biedt onderdak aan de Maaklabs, het Kenniscentrum en het nationale museum voor schoenen. Het museum beheert een collectie van 12.000 hedendaagse en historische (design)schoenen uit binnen- en buitenland. Daarnaast is een groot aantal machines en gereedschappen voor schoenfabricage tentoongesteld, evenals een cultuurhistorische collectie over de leergeschiedenis van de regio. Tot slot is het museumgebouw een plek voor onderzoek, onderwijs, ondernemerschap en innovatie op het gebied van schoenontwerp.

Het oorspronkelijke pand uit 1931 is in de jaren '80 uitgebreid met een kantorencomplex met een betonnen skelet. Kenmerkend voor het nieuwe gebouw zijn de grote cirkelvormige zaagsnedes die dwars door deze betonnen hoofddraagconstructie zijn gezaagd. De samenhang en stabiliteit is in de nieuwe situatie onder anderen geborgd middels een zorgvuldig en subtiel geplaatste achterconstructie. 

Het Schoenenkwartier is bekroond tot winnaar van de Architectenweb Award 2022 in de categorie Publiek gebouw van het Jaar 

Het Schoenenkwartier is tevens genomineerd voor de volgende architectuurprijzen:  

  • ARC22 Award in de categorie Architectuur
  • NPR Gulden Fenix 2022 in de categorie Transformatie

Architect:              Civic - Amsterdam
Opdrachtgever:   Gemeente Waalwijk
Aannemer:           WAM & Van Duren - Winterswijk
Opening:               Juni 2022
Team:                     Rob van Gestel
                                Willem van der Zanden
                                Peter Geurtz

BVO:                      4.000 m²
Bouwkosten:       € 10.250.000,--

Fifth NRE Paviljoen Piushaven